מאת: מיקי פלד, Ynet
חברת מחצבות אבן-בר, בשליטת אחיו של בועז יונה, אייל, מנסה להגיע להבנות עם עובדיה הפלסטינים בדבר השכר המגיע להם, כך נודע ל"כלכליסט".
הסיבה שיונה מנסה להגיע לפשרה עם עובדיו היא תביעות שונות שהוגשו בשמם של אותם עובדים על ידי עמותת "קו לעובד". אחת מהן, בקשה לפירוק המחצבות, נדחתה על ידי בית המשפט בשבוע שעבר. ל-47 העובדים הפלסטינים הוצע סכום כולל של כמיליון וחצי שקל – כחצי מיליון שקל פחות מהסכום שטוענים העובדים כי מגיע להם.
בפגישה של יונה שלשום (ב') עם נציגי "קו לעובד" הוסכם על המהלך. ב"קו לעובד" אומרים, כי ההנהלה החליטה על מהלך זה לאחר שהבינה שהאפשרות השנייה היא המשך המאבקים המשפטיים. גורמים בהנהלת המחצבות אמרו ל"כלכליסט", כי "הכדור כיום נמצא במגרשם של העובדים, שצריכים להחליט אם הם מוכנים לקבל את הסכומים שאנו מציעים להם או לחזור אל אולמות בית המשפט".
על פי בקשת הפירוק, החוב לעובדים עומד על יותר מ-2 מיליון שקל בגין אי-תשלום שכר המינימום בארבע שנות פעילות המחצבה. סך חובות המחצבה לנושים שונים עומד על כ-4 מיליון שקל. הפסדי המחצבה עמדו בשנתיים האחרונות על כ-6 מיליון שקל בשנה. בחברה דוחים את טענות העובדים בבקשת הפירוק.
המדובר ב-47 עובדים תושבי השטחים, אשר לטענת "קו לעובד" לא שולם להם שכר המינימום הנדרש על פי החוק הישראלי. לאחרונה קבע בית המשפט כי אזרחי הרשות הפלשתינאית שעובדים במפעלים ישראליים בשטחים זכאים לשכר מינימום על פי החוק הישראלי.
עם זאת, גורמים בהנהלת המחצבות טוענים, כי השכר ששולם לפועלים זהה לזה המשולם על ידי שאר המחצבות בשטחי יהודה ושומרון, על פי החוק הירדני. בכל מקרה, אומרים אותם גורמים, פסק הדין אינו תקף לגבי מפעלים ששגרת עבודתם היא על פי המקובל בירדן.
חנה זהר, מנכ"ל "קו לעובד": "אני מקווה שהמהלך של מחצבות אבן-בר יהווה תקדים גם למפעלים ישראלים אחרים, שמעסיקים פלסטינים בשטחים, וחייבים להם מיליוני שקלים".