מאת: רותי סיני, הארץ
ועדת העבודה והרווחה בכנסת דחתה אתמול הצעת חוק של משרד האוצר, להעביר את קצבת הסיעוד למימון מטפל סיעודי, ישירות מהביטוח הלאומי לקשיש המעסיק אותו. בשל כך, הקצבה תמשיך לעבור אל המטפלים באמצעות חברות הסיעוד. עם זאת, 3,500 קשישים המתגוררים בארבעה אזורים בארץ יוכלו להצטרף לניסוי שמתחיל בימים אלה, ולקבל את הקצבה באופן ישיר.
כ-14 אלף קשישים בישראל מעסיקים מטפלים צמודים, רובם עובדים זרים. חברי ועדת העבודה והרווחה קיבלו את עמדת הביטוח הלאומי, איגוד העובדים הסוציאליים, חברות הסיעוד ומרכז השלטון המקומי, שיש להמתין לתוצאותיו של ניסוי שיוצא לדרך בימים אלה, במטרה לבחון כיצד משפיע תשלום ישיר של קצבת הסיעוד על קשישים שמעסיקים מטפלים צמודים.
יו"ר הוועדה, ח"כ יצחק גלנטי (הגמלאים), דרש מהביטוח הלאומי להגיש לו בעוד שנה דו"ח ביניים על תוצאות הניסוי, שיימשך שנתיים. "אני לא רואה סיבה להחליט החלטות חפוזות לפני הניסוי", אמר דורון רז, יו"ר איגוד נותני שירותי הסיעוד.
באוצר, לעומת זאת, סבורים שאפשר לדלג על הניסוי ומאשימים את חברות הסיעוד, שהן משמשות צינור להעברת הכסף למטפל הסיעודי, ומנכות ממנו, לדעתם, סכומים גבוהים בלא הצדקה. עם זאת, גם קשישים שיבקשו להשתתף בניסוי ולקבל את הגמלה ישירות, יקבלו רק 80% ממנה. סכום הגמלה לקבוצות שישתתפו בניסוי נע בין 2,234 ל-2,500 שקלים.
הביטוח הלאומי יפרסם השבוע מודעות שידריכו את הקשישים ומשפחותיהם באזורי הניסוי כיצד להצטרף אליו.