05-11-2007

מאת: קו לעובד

עמותת "קו לעובד" יזמה ביום שבת האחרון סדנא לעובדים פלסטינים המועסקים באזורי התעשייה ברקן וטולכרם, במסגרת פרויקט המסייע לעובדים הסובלים מניצול והפרות של זכויותיהם הן בתחום השכר והזכויות הסוציאליות והן בתחום בטיחות בעבודה.

עמאד, נציג עובדי מפעל ימית באזור התעשייה טול כרם, סיפר בסדנה על הצלחת העובדים בהשגת זכויותיהם בעקבות שביתה שערכו העובדים ונמשכה שלושה שבועות. מנגד סיפר ג', עובד שפוטר ממפעל טל אל הנמצא באזור התעשייה על ניסיון התארגנות עובדים במפעל שנתקל בקשיים בשל החשש של העובדים מאובדן מקור פרנסתם.

סמיר, (שם בדוי), בן 53 מאזור סלפית, חשף היבט אחר של פגיעה בזכויות העובדים. סמיר נאלץ לעבוד מגיל 50 במפעל ולהיחשף לחומרים מסוכנים, כדי לפרנס את משפחתו. לדבריו: "אני במקצוע אח. עבדתי תקופה ארוכה בבית חולים בגדה ואחר כך יצאתי לפנסיה. רציתי שבניי ילמדו גם הם".
סמיר סובל ממחלה קשה. לדבריו: " לא הייתה לי ברירה אלא לעבוד גם כשידעתי שהחומר מסוכן ואינני מקבל לבוש מתאים. עובדים אחרים לא ידעו עם איזה חומרים הם עובדים. הם פשוט עבדו. במפעל, הריח היה בלתי נסבל. יש לי סחרחורות וכאבים עד היום".

נקודה אחרת שעלתה בסדנא היא בעיית קבלני כח האדם הפלסטינים, המכונים בחברה הפלסטינית "מאפיה" משום שהם מנצלים את העובדים בהסכמת המעסיקים הישראלים. 'הקבלנים' הפלסטינים, גובים כסף עבור אישורי העבודה באזור, בממוצע כ- 1000 ₪ מכל עובד חדש ומשלמים לעובדים שכר נמוך בהרבה משכר המינימום.