מאת: רותי סיני, הארץ
רבות דובר על סכומי העתק שמשלמים עובדים זרים בעבור אשרת העבודה הנכספת בישראל, על השדות והבתים שהם ממשכנים, על ההלוואות בשוק האפור שהם נוטלים, על השעבוד למעסיקים נצלנים בישראל כדי שיוכלו להחזיר את הכספים שלוו. השבוע התברר ששיטת העושק משתכללת.
בתצהיר שנתנה שלשום במשרדי "קו לעובד" גוללה פונטאווי בוטאזר את הסיפור הבא: יום אחד חולקו בכפר מגוריה בתאילנד עלוני פרסום המבטיחים עבודה חקלאית בישראל תמורת שכר של 3,710 שקלים בחודש, תשלום שעות נוספות, מזון, דיור וביטוח רפואי. בוטאזר הגישה מועמדות ורואיינה על ידי בעל חברת כוח אדם בשם דוד מימוני.
אחרי ששילמה לחברת "פה-אז" התאילנדית 290 אלף בהט, כ-31 אלף שקלים, באה לישראל בסוף יולי 2007 ושובצה אצל מעסיק בשם שלמה בחבל לכיש. לפי התצהיר המפורט, בנוסף על עבודתה החקלאית נדרשה לספק לשלמה עיסוי פעמיים ביום, עד שהגיע לפורקן. שכרה היומי היה 107 שקלים, פחות משכר המינימום.
כעבור חודשיים, אחרי שתלונה בחברת כוח האדם לא עזרה, פנתה ל"קו לעובד" ורק אז הועברה למעסיק אחר. לפי התצהיר, תנאי המגורים אצלו היו עגומים, השכר אף נמוך מאשר אצל המעסיק הראשון (102 שקלים ביום) וכעבור חמישה חודשים ביקשה לעזוב. אלא שלדבריה, מימוני מחברת "דוד ותמר" איים שאם תעזוב, יחזיר אותה לתאילנד. באותו לילה עזבה את המושב ועברה לחברת כוח אדם אחרת ולמעסיק חדש.
חלף רק שבוע עד שהגיעה התגובה. אחותה הודיעה לה שהמשפחה נדרשת לשלם 250 אלף בהט (27 אלף שקלים) לחברת "פה-אז" משום שבחוזה שעליו חתמה בזמנה כתוב באותיות קטנות שאם תעזוב את "דוד ותמר" בשנתה הראשונה לעבודתה בישראל, תידרש לשלם פיצויים.
ב"קו לעובד" אומרים ש"דוד ותמר" מנסים לכבול את העובדת למעסיק שלה, בניגוד לפסיקת בג"ץ האוסרת זאת. "כאשר נמנעת מעובד הזכות להחליף מעסיק, בין אם בכוח הזרוע ובין אם באמצעות איומים, משמעה, בלשון פשוטה, עבדות", כתב הארגון לחברת כוח האדם. הארגון גם התלונן במשרד התעשייה, מסחר ותעסוקה, שפתח בבדיקה.
אולם רבקה מקובר, הממונה בתמ"ת על רישוי חברות כוח אדם, אומרת שאין ביכולתה לעזור לבוטאזר משום שמדובר בדרישה מחברה זרה. חנה זהר "מקו לעובד" רואה בכך היתממות שכן היא משוכנעת שהחברה התאילנדית פועלת בשליחות החברה הישראלית ויש בכוחו של התמ"ת להעניש אותה.
מימוני מכחיש כל השפעה על החברה בתאילנד ומוכן לסלוח לבוטאזר על "בריחתה" ולוותר על כל דרישה ממנה – אם רק תירשם כדין אצל המעסיק החדש ובכך תאפשר לו להביא ארצה עובד אחר במקומה.
בחודש הבא אמור להיכנס לתוקף הסדר שלפיו עובדים מתאילנד יובאו ארצה רק באמצעות ארגון בינלאומי בשם IOM כדי לבטל את התמריץ לחברות כוח אדם ומעסיקים להביא עוד ועוד עובדים תמורת דמי תיווך של אלפי דולרים. שתי חברות כוח אדם – אשכולות ויוניברסל – כבר עתרו לבג"ץ נגד ההסדר.