עיקרי הדו״ח
- 69 עובדים איבדו את חייהם בתאונות עבודה בשנת 2024, 37 מתוכם בענף הבנייה (54% מכלל ההרוגים), מספרים דומים לשנים קודמות, וזאת למרות הירידה בפעילות המשק בשל המלחמה.
- בשנת 2024 היה שיעור של 13.136 תאונות ו-1.52 הרוגים ל-100,000 מועסקים בכלל הענפים – מספרים דומים לשנת 2022.
- שיעור ההרוגים בענף הבנייה היה 13.727 הרוגים ל-100,000 מועסקים בענף, מספר שעומד על יותר מפי 2 בהשוואה לממוצע האיחוד האירופי שעמד על 6.3 הרוגים בלבד, כשהירידה בהשוואה לשנת 2023 מיוחסת למלחמה.
- לא תמיד זהות ההרוגים מתפרסמת, אך מהנתונים שפורסמו, מתוך כלל ההרוגים בתאונות עבודה בענפים השונים, 29% מההרוגים ערבים אזרחי ישראל, כ-21% ישראלים יהודים, ו-20% פלסטינים תושבי הרשות הפלסטינית.
- בכלל הענפים, נפילה מגובה הייתה הגורם מספר אחת לתאונות עבודה (49% מהתאונות בהן חומרת הפציעה היא בינוני ומעלה), ונפילת חפץ ב-17% מהתאונות שדווחו.
- למרות זאת, מרבית צווי הבטיחות שניתנו השנה הם עדיין בגין הפרות חוק החשמל, הפעלת מעלית לא תקינה או אי עריכת תסקירים לדודים על ידי בודק מוסמך.
- למרות שעל פי דיווח מינהל הבטיחות יש כ-80 מפקחים, בשנת 2024 מינהל הבטיחות הוציא 2,481 צווי בטיחות (ירידה של 4% בהשוואה לאשתקד), המשך למגמת הירידה במספר צווי הבטיחות משנת 2020 (6,706 צווי בטיחות).
- הקבלנים עם המספר הגבוה ביותר של צווי בטיחות הם רועי ראדה בע"מ והאחים אבו עיאש בע"מ (9 צווי בטיחות לכל אחת) ואלי יוחנן מהנדסים בע"מ (8 צווי בטיחות), שכנראה עדיין לא נעשה להם שימוע אצל רשם הקבלנים.
- גם השנה מרבית תאונות העבודה התרחשו בתל אביב ובירושלים, אך בחולון וברמלה מספר תאונות העבודה החמורות הוכפל בהשוואה לשנת 2023. בערים כמו נתניה, חיפה, קריית גת, אשקלון, הרצליה, רמלה ורעננה נרשמה אכיפה נמוכה יחסית, למרות ריבוי התאונות החמורות שדווחו בערים אלו. עדיין אין שיתוף פעולה בין רשויות מקומיות ומינהל הבטיחות, והמפקחים מטעמן אינם פועלים בנושאי בטיחות בעבודה.
תמונת הבטיחות במקומות העבודה בישראל הייתה ונותרה עגומה, ואלמלא המלחמה סביר להניח שהמספרים בשנת 2024 היו דומים לשנת 2023, שהייתה מהשנים הקשות ביותר גם מבחינת שיעורי הנפגעים וההרוגים בתאונות עבודה.
אנו חוזרים על המלצתנו כפי שהופיעה בכל דו"ח ובכל מסמך מדיניות שלנו בשנים האחרונות – בבסיס כלל ההמלצות המפורטות בדו״ח עומדת ההמלצה החשובה ביותר, שהועלתה כבר לפני למעלה מ-15 שנה והועלתה גם בדו"חות ציבוריים כדוגמת דו"ח ועדת אדם, אך עדיין לא אומצה. יש להקים לאלתר את הרשות הלאומית לבטיחות ובריאות תעסוקתית, ולגבש תוכנית לאומית להתמודדות עם מצב החירום הבטיחותי והבריאותי שאנו ניצבים בפניו. כפי שאנו מציינים תמיד – "אקלים בטיחות" לקוי הוא רק נדבך אחד של התופעה, ומשבר התחלואה התעסוקתית, ופגיעה בזכויות המגן של העובדים, הם נדבכים נוספים – שביחד מהווים "אקלים ההפקרה" של שוק העבודה בישראל שעלה ביתר שאת במהלך המלחמה. שכן, כפי שציין אחד העובדים שראיינו: "מעסיק שיפר את זכויות העבודה, יפר גם את הבטיחות. מי שלא מספק את כל הציוד הנדרש… אז הוא גם יפר את השכר."
הדו"ח הזה מוקדש לעובדים שנהרגו ונפגעו בעבודתם בשנת 2024, וקולם נבלע ברעם התותחים.