הטקסט המלא של כתבת הארץ:
לי ירון, כתבת הרווחה של "הארץ"
שר האוצר משה כחלון ושר החקלאות אורי אריאל החליטו בחודש שעבר להתיר הגדלה של 300 שקלים בניכויים שינכו מעסיקי עובדים זרים בחקלאות, כך שיגיעו לגובה כ-530 שקלים — יותר מפי שניים מגובה הניכויים כיום משכר עובדים אלה. המדובר בניכוי הוצאות נלוות הכוללות חשמל, מים, ארנונה וביטוח בריאות. ל"הארץ" נודע כי ההחלטה לא תגיע לדיון בוועדת הכספים, ותועבר בהצבעה על חוק ההסדרים, בלי שיתקיים דיון וללא אפשרות להגיש לה התנגדות.
בעקבות העלאת הניכויים, פנתה שגרירות תאילנד בישראל למשרד העבודה התאילנדי, וביקשה שידרוש הסברים מישראל. בשגרירות מסבירים כי לא קיבלו עדכון על השינוי, העתיד להשפיע מאוד על משכורות כ–20 אלף עובדים המועסקים בישראל בחקלאות. לפי ההסכמים, ישראל מחויבת לעדכן את תאילנד בכל שינוי הנוגע להעסקת העובדים. ב–2012 נחתם ההסכם האחרון בין הממשלות שהביא לגיוס ישיר של עובדים לחקלאות על ידי המדינה, לאחר שנים שהעובדים גויסו על ידי חברות כוח אדם.
החלטת השרים כחלון ואריאל היא השנייה המתקבלת בעניין זה בתוך פחות משנה, ומפחיתה משמעותית את שכרם של עובדים זרים. בתחילת 2015 הוחלט על ביטול נקודות הזיכוי במס הכנסה לעובדים זרים, הטבה בשווי מאות שקלים בחודש לעובד. יישום שתי ההחלטות יביא לירידה של עשרות אחוזים בשכר העובדים התאילנדים בחקלאות.
"ברגע שנודע לנו, העברנו דיווח מיידי לממשלה", אמרה שגרירת תאילנד בישראל, אנגסנה סיהפיטאק ל"הארץ". "אין חובה שתאילנדים יבואו לעבוד בישראל. אנחנו רוצים להמשיך את ההסכם, אבל אם זה לא יהיו רווחי לעבוד בישראל, העובדים יפסיקו לבוא. ראיתי בעיני שתנאי התאילנדים בארץ אינם עומדים בחוקים הישראליים. השכר לא מגיע לרף המינימום. הם עובדים יותר שעות מהמותר ולא מקבלים שכר ראוי על שעות נוספות. הגדלת הניכויים תפגע בהם". השגרירה הוסיפה: "שגרירות תאילנד תיתן כעת הסברים הרבה יותר ממוקדים לעובדים חדשים, בנוגע לתנאים בישראל, והם יוכלו לשקול אם לבוא או לא. חשוב להדגיש שהקשר שלנו עם ישראל מתפרס על הרבה תחומים ואנחנו רוצים להמשיך את שיתוף הפעולה הטוב", חידדה.
בעמותת "קו לעובד", למען זכויות עובדים חלשים במשק, טוענים ש"זו החלטה הרת גורל מבחינת העובדים. הניסיון להעבירה ללא דיון הוא שערורייתי. אנו מטילים ספק בחוקיות ההצעה, כי לא נערכה כל בדיקה מעמיקה של השלכותיה העתידיות על העובדים אם תתקבל. הבדיקה נדרשת לאור הלכת בית המשפט העליון, שקבע שהרשות צריכה לבדוק כאשר היא מציעה משהו הפוגע בזכויות הפרט".
בשבוע שעבר נשלח מכתב חריף מהעמותה לכחלון ואריאל. "אנחנו קוראים לא לאשר את התקנות, המגלמות פגיעה קשה ובלתי מידתית בזכויות המגן בעבודה", נאמר בו. "מהגרי העבודה סובלים ממגורים בתנאים ירודים, מתנאי עבודה מפרכים. ההצעה, עם נקודות הזיכוי שבוטלו, עלולה להוריד את שכרם באופן דרמטי".
לאורך השנים נעשו כמה מחקרים המצביעים על ניצול ופגיעה קשה בזכויות עובדים תאילנדים בחקלאות בישראל. בחודש שעבר פורסם מחקר שערכו רבקה רייכמן ונונה קושנירוביץ', בשיתוף ארגון CIMI והמרכז האקדמאי רופין בנושא. עולה ממנו כי השכר הממוצע של תאילנדים בחקלאות הוא 4,994 שקלים, הם עובדים בממוצע 9.6 שעות ביום ומקבלים 3.7 ימי מנוחה בחודש.