מאת: תני גולדשטיין, ynet
בית הדין האזורי לעבודה קבע בפסק דין תקדימי כי עובדים פלסטינים שעבדו במפעלים הישראלים ברצועת עזה ופוטרו בשל ההתנתקות זכאים לפיצויי פיטורים. בית הדין הורה למפעל שסירב לשלם פיצויים להעביר תשלומים בסך 865 אלף שקלים.
מפעל "עזרום" לייצור חממות, שפעל באזור התעשייה ארז, העסיק עד ביצוע תוכנית ההתנתקות 142 עובדים פלסטינים. בשנת 2004, בעקבות פיגועים באזור התעשייה ובמחסום ארז, הוקשחו סידורי הביטחון באזור התעשייה, ומספר העובדים הפלסטינים שהורשו להיכנס לאזור צומצם בצורה חדה.
במקביל, נאלץ המפעל לפטר את מרבית העובדים במהלך 2004 ו-2005, עד שנותרו במקום עשרה עובדים בלבד. עם זאת, המפעל לא העביר תשלומי פיצויים לעובדים שפוטרו בשל בשל המצב הביטחוני ולאלה שפוטרו בעקבות העברת המפעל לשטח ישראל בשל ההתנתקות.
לאחר ביצוע ההתנתקות הגיש אחד העובדים שפוטרו, עיצאם מוחמד אשכנתא, תביעה בבית הדין האזורי לעבודה בבאר-שבע בדרישה לקבלת פיצויים כדין. עד מהרה הצטרפו לתביעה עובדים נוספים, ובסופו של דבר נכללו בתביעה, השגישה עורכת הדין ורד הלל, 88 עובדים.
"לפי החוק המצרי, אין חובת פיצויים"
המפעל טען כי העסיק את העובדים הפלסטינים לפי החוק המצרי, שהיה מקובל ברצועת עזה בעבר, כיוון שאינם אזרחים ישראלים וכי החוק המצרי אינו מחייב להעניק פיצויי פיטורים לעובדים. העובדים, לעומת זאת, טענו כי המפעל היה צריך להעסיק אותם לפי החוק הישראלי, המחייב פיצויי פיטורים לכל עובד, גם עובד זר.
השופט אילן סופר קיבל את טענת העובדים, וקבע כי החוק שהיה תקף ברצועת עזה בעת שליטת ישראל באזור הוא החוק הישראלי. "החוק קובע כי בכל מפעל יש להפעיל דין זהה בין כל העובדים ואסור להפלות את העובדים הפלסטינים לעומת עובדים ישראלים שעבדו באותו מפעל, ולכן דינם של העובדים הפלסטינים כדינם של עובדים ישראלים (שקיבלו פיצויי פיטורים)", פסק.
בית הדין הורה למפעל לשלם לעובדים פיצויי פיטורים מלאים בסכום כולל של 865 אלף שקלים בתוספת ריבית והצמדה, שיעלו את הסכום אל למעלה ממיליון שקלים. בנוסף, חייב בית הדין את המפעל גם בהוצאות משפט בסך 80 אלף שקלים.
בנוסף, טענה הנהלת המפעל כי אינה מחוייבת בתשלום פיצויים כיוון שהפיטורים נכפו עליה בתוקף נסיבות חיצוניות – הסגר ואחר כך ההתנתקות. עם זאת, השופט החליט לדחות את הטענה וקבע: "לא אחת מפעלים מפטרים עובדים בגלל סיבות שאינן תלויות בהם, ובכל זאת הם צריכים לשלם להם פיצויי פיטורים".