מאת: ליעד קנטורוביץ', Time Out תל אביב
לרוב לא יוצא לנו לחשוב על העובדות הסיעודיות מחוץ לתפקידן האסטרטגי כמנגבות הריר משפתי סבתא, ודאי שלא כישויות עצמאיות בעלות חיים שכוללים יציאה לבילוי, זוגיות או כל דבר שאינו עבודה סיעודית. כנס שיתקיים השבוע ייתן למשתתפיו הזדמנות להכיר את העובדות הסיעודיות ואת הסוגיות הייחודיות של תנאי העסקתן. הכנס: "עבודה סיעודית מסביב לשעון: מציאות הכרחית או עבדות מודרנית", ידון בהיבטים המגדריים ותנאי התעסוקה הבעיתיים הכרוכים בעבודת הסיעוד, בהם תעסוקה במתכונת של 24 שעות ביממה.
הכנס מאורגן על ידי קו לעובד, וישתתפו בו עובדות הסיעוד, נציגים מטעם משרד התמ"ת, משרד הפנים וביטוח לאומי, ארגוני זכויות אדם, פעילים חברתיים, ונציגי חברות כוח אדם. מטרת הכנס היא להעלות את סוגיית העובדות הסיעודיות לסדר היום, וזאת בתגובה למשרד הפנים שמנסה להעביר הגבלות על תעסוקת עובדי סיעוד במסגרת חוק ההסדרים הנוכחי, בהן חידוש הסדר הכבילה (שבו מחויב העובד להישאר אצל אותו מעביד כדי שהוויזה שלו תישאר בתוקף) שביטל בג"צ לפני כמה שנים. הכנס ייערך בתיאטרון קרוב הממוקם בתוך התחנה המרכזית – בחירה אסטרטגית המיועדת להנגיש את הכנס למהגרי עבודה המעוניינים להשתתף בו ולחשוף במכוון את שאר המשתתפים להוויה, לסביבה ולתרבות של התחנה המרכזית, שהיא מעין מרכז לעובדים העוסקים בעבודה סיעודית בארץ.
נכון ל 1.10.2010 יש 62 אלף מהגרי עבודה בעלי אשרת עבודה בענף בישראל", אומרת דנה שקד, רכזת ודוברת בקו לעובד וממארגנות הכנס. "כלומר יותר מ 50 אחוז ממהגרי העבודה בישראל מועסקים בענף הסיעוד, הענף היחידי שבו מועסקים העובדים 24 שעות ביממה ושוהים עם המעסיק בביתו. מקצת התופעות שעליהן מספרות העובדות כוללות דרישה לעבודה שלא כלולה בסיעוד – כגון בישול ארוחות ערב לבני המשפחה, טיפול בבעלי חיים, שמרטפות, ניקיון בניניי מגורים ועוד". למרות כל אלו, טוענת שקד, מצבן המשפטי של העובדות הסיעודיות הופך אותן לחריגות בכל הקשור לחוקי העבודה בישראל, "ובעצם מתיר תת-תנאי העסקה שכאלה".