בשל שינוי בתקנות, משכורת שלמה נלקחה ממבקשי מקלט
החוק מאפשר לרשות המסים לנכות רטרואקטיבית נקודות זיכוי שניתנו בשוגג. 15 מבקשי מקלט גילו להפתעתם כי המעסיקים העבירו את משכורתם לרשות המסים. "פחדתי שלא יהיה לי איך לקנות אוכל"
לי ירון, כתבת הרווחה של "הארץ" – 26.10.2015
לקריאת הכתבה באתר הארץ לחצו כאן
15 מבקשי מקלט מאריתריאה המועסקים כעובדי קבלן בחברה הנותנת שירותי ניקיון לעיריית תל אביב, לא קיבלו שכר בעבור עבודתם בחודש אוגוסט האחרון. זאת מכיוון שהחוק מאפשר לרשות המסים לנכות רטרואקטיבית ממשכורותיהם נקודות זיכוי המגיעות לתושבי ישראל שניתנו להם בשוגג בחודשים הקודמים. העובדים פוטרו מעבודתם בחברת קפלן את לוי, לא קיבלו התראה על ההליך ולא ניתן להם זמן להיערך למצב. בתחילת חודש ספטמבר גילו שהם אינם זכאים לתשלום בעבור השעות שעבדו, ורבים מהם נותרו ללא כסף לרכישת מזון או תשלום שכר דירה.
"עבדתי קשה כל חודש אוגוסט בחום והמדינה לקחה לי את כל הכסף. אף אחד לא אמר לנו שלא נקבל משכורת", סיפר ג', מבקש מקלט שחי בישראל כבר שמונה שנים והועסק כמנקה רחובות. "פחדתי שלא יהיה לי איך לקנות אוכל. יש לי שני ילדים בני פחות מארבע, הייתי צריך להלוות כסף מאח שלי ומחברים כדי להמשיך להתקיים".
כמו ג', גם שאר מבקשי המקלט עבדו בכל יום שמונה עד 12 שעות בניקיון טיילת יפו ורחוב בן יהודה בתל אביב. טווח הגילאים של העובדים נע בין 30 ל-60 שנה ומשכורתם עומדת על 6,000 עד 8,000 שקלים. "מדובר במקרה חריג, גם מבחינת כמות העובדים שלא קיבלו את כספם וגם בשל הסכום הגבוה שנוכה ממשכורותיהם", סיפר אריאל שנדר מעמותת "קו לעובד" הפועלת להגנה על זכויות העובדים. "מדובר במצב אבסורדי, מכיוון שההליך הוא חוקי, אבל ברור שיש כאן פגיעה סוציאלית בעובדים. מה שכל הזמן שמעתי מהם זה 'למה מענישים אותנו? איך זה קשור אלינו שלקחו לנו פחות מדי מס? למה לא נותנים לנו את המשכורת שלנו?'".
אותם חובות לרשות המסים הצטברו אצל העובדים בשל תקנות מס חדשות שנכנסו לתוקף בינואר השנה, לפיהן עובדים זרים לא זכאים לנקודות הזיכוי של תושב ישראלי, העומדות על 2.25 נקודות. שווי ההטבה שבוטלה עומד על כ-500 שקלים לחודש ממשכורות העובדים. נוסף על כך, התקנות קובעות שהעובדים הזרים מעולם לא היו זכאים לנקודות הזיכוי, ולכן הנחות מס שקיבלו עד אז אינן תקפות. המעסיקים חויבו לנכות ממשכורתם את הטבות המס שניתנה להם בשוגג במשך שנים.
עיון בתלושי השכר של העובדים הראה שהם אכן זוכו ב-2.25 נקודות בעבר. בקרב העובדים הוותיקים בחברה אשר הועסקו בה לאורך שנים, הצטברו "חובות" לרשות המסים שהגיעו לסכומים של כ-15 אלף שקלים. אמנם על פי חוק הגנת השכר לא ניתן לנכות למעלה מרבע ממשכורת העובד, אך מכיוון שלאחר חודש אוגוסט בחרו בחברת "קפלן את לוי" להפסיק את העסקת העובדים — החברה רשאית באופן חוקי לנכות את כל הסכום בבת אחת. זאת בשל העובדה שאינם יכולים "לפרוס" את החוב לאורך מספר חודשים.
מרשות המסים נמסר כי "על פי תקנות שקבע שר האוצר, נקודות זיכוי במס הכנסה יינתנו אך ורק לתושב ישראל ובמקרים מסוימים, לתושב חוץ זכאי". עוד הוסיפו כי "כל עוד לא אושרה בקשתם וקיבלו מעמד רשמי של פליט, מעמדם של מבקשי המקלט הוא כשל עובדים ללא אישור שהייה ועל כן אין להם זכאות לנקודות"
מחברת קפלן את לוי נמסר כי "המדינה שאינה מעוניינת להגדיר את העובדים האמורים כעובדים זרים או כתושבים הזכאים ליהנות מנקודות זיכוי לצורכי מס, החליטה לשלול מהם את נקודות הזיכוי שמהם נהנו, וזאת בדיעבד. משכך ובהתאם לפסיקה של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים נאלצה החברה לקזז מהעובדים את סכומי המס שלא שולמו על ידם". מעיריית ת"א נמסר כי היא רואה בחומרה את הדרך שבה בחרה חברת הניקיון לנהוג עם עובדיה.