אלפי סטודנטים לחקלאות ממדינות מתפתחות מגיעים לישראל מדי שנה בכדי ללמוד מהמומחים הישראלים, והם גם משלמים על כך שכר לימוד. אלא שעל פי עדותם, במקום ללמוד על שיטות חקלאיות הם נשלחים לעבוד בשדות כמו פועלים ולא כסטודנטים.
צפו בתחקיר המרעיש של כתבת חדשות 2 מיכל פעילן:
http://www.mako.co.il/news-israel/local-q3_2016/Article-e2fb5a3e94cb551004.htm
מדינת ישראל, שידועה בעולם בידע ובטכנולוגיה המתקדמים בתחום החקלאות, מושכת סטודנטים רבים ממדינות מתפתחות. בכל שנה מגיעים כ-4,000 סטודנטים דרך חברות שונות, הם מועברים למשקים ברחבי הארץ על מנת ללמוד מהחקלאים טכניקות מעשיות וחדשות. אלא שלטענת סטודנטים רבים, הם מועסקים במשקים כפועלים ולא לומדים דבר.
התכנית, עליה משלם כל סטודנט כ-10,000 שקלים, מציעה תקופת לימודים של 11 חודשים וכוללת יום לימודים ארוך של הרצאות וסיורים. בנוסף, התכנית מציעה חמישה ימי התנסות חקלאית בליווי הדרכה מקצועית. אבל, סטודנטים רבים שבאו לארץ גילו שהבטחות לחוד ומעשים לחוד.
"אני לא מרגישה שאני מקבלת הדרכה מהחקלאים", הסבירה לין, סטודנטית לחקלאות מבורמה. "אנחנו לא מרגישים שאחנו לומדים בשטח, אנחנו רק מרגישים שאנחנו צריכים לעבוד". דברים דומים אמר גם נירגן, סטודנט נוסף שהגיע לישראל מבורמה. שעות העבודה והלימודים לא תואמים את המצב שלנו כסטודנטים, זה כאילו שאנחנו רק פועלים".
"המתאם אמר שהדרכונים שברשותנו לא תקפים לכל האזורים, אלה דרכונים שתקפים לאזור הערבה בלבד", הוסיפה לין. "כסטודנטית לא קיבלתי דבר מהתכנית, כי הגעתי בכדי לרכוש ידע בטכנולוגיות וזה לא קרה".
"לא נפגשים עם חקלאים"
"מתלונות שמגיעות אלינו עולה שהבטיחו לסטודנטים שילווה אותם חקלאי בתהליך הלימוד", ציינה נועה שאואר מ"קו לעובד". "בפועל הם מעולם לא פגשו את החקלאי, שלא לדבר על דיברו איתו. מעולם לא הגיע אליהם איש צוות לשטח על מנת ללמד אותם איך לגדל את העגבניה, וכולם בעצם באים מעידים מולנו שהם בעיקר לומדים איך לקטוף אותה."
"התכנית היא טובה, ויש אינטרס לשני הצדדים לקיים אותה", טענה ח"כ מיכל רוזין (מרצ). "יש חשש שבגלל שהתכנית אינה מפוקחת, ולא מקויימים בה כל הכללים, הרי שיהיה ניצול של אותם סטודנטים".
מ"המרכז הבינלאומי למשתלמים בערבה" נמסר בתגובה: "אנו מקפידים לעשות בכל שנה תיאום ציפיות עם המשתתפים המיועדים לתכנית בארצות המוצא. צוות המרכז עומד לרשות הסטודנטים יום ולילה, בכל ימות השבוע ונותן ליוון, טיפול מסור ומענה בכל נושא שעולה. התכניות כוללת עבודה שמהווה מרכיב חשוב להיבטים היישומיים של הלימודים. הטענות לגבי שימוש בסטודנטים כתחליף לעובדים הן עורבא פרח".
מ"אגרוסטדיס" נמסר בתגובה: "תכנית החונכות החקלאית פועלת שנים רבות ונמצאת בדיאלוג ובפיקוח ממתמיד של הוועדה הבין-משרדית של משרדי הממשלה. כל תקלה או חריגה מנוהלי התכנית מצד חקלאי חונך או סטודנט חניך מטופלת במהירות וברצינות."
לצפיה בכתבה בערוץ Mako:
http://www.mako.co.il/news-israel/local-q3_2016/Article-e2fb5a3e94cb551004.htm