*טיוטות לתקנות שניסח משרד העבודה קובעות ענישה מקלה וקנסות מופחתים, בניגוד להצהרת משרד העובד והעומד בראשו, השר חיים כץ, כי תוגבר אכיפת הבטיחות באתרי בניה וחברות בניה ייקנסו ב-35 אלף ש"ח על כל ליקוי שיימצא באתריהן*
מאז כניסתו לתפקיד של שר העבודה חיים כץ, לפני למעלה משנה, ראינו בעיקר הצהרות ומעט מאוד עשייה אפקטיבית למיגור מגפת התאונות בענף הבניין. לצד התנגדותו העיקבית לקידום הדרישה הבסיסית של הגדלת המשאבים והתקנים במינהל הבטיחות התעסוקתית, הצהיר השר מעל כל במה על כוונתו לצייד את מפקחי הבניין בכלי אכיפה משמעותיים בדמות קנסות וסנקציות כספיות שניתן יהיה להטיל על חברות וקבלנים על הפרות של כללי הבטיחות שימצאו באתרים.
בינואר 2018, קרי עוד חודשיים לערך, אמור התיקון החדש בדבר הטלת הסנקציות להכנס לתוקף, אבל מסתבר שלמרות ההבטחות הגדולות משרד העבודה מצא דרך לרכך את הענישה על עבירות בטיחות עד כדי ביטול היכולת לעשות בהן שימוש אפקטיבי של ממש:
לפי הטיוטות לתקנות שעתידות להכנס לתוקף בעוד כחודשיים, קבלנים שייתפסו מבצעים שורת עבירות בפעם הראשונה לא ייקנסו כלל, אלא יקבלו התראה מינהלית, ובמקרים רבים סכום הקנס שיוטל על הקבלנים יהיה נמוך ב–25% עד40% מסכום הקנס הקבוע בחוק.
נוהל המופיע בטיוטה קובע כי ב–15 סוגים של עבירות יקבלו הקבלנים התראות מינהליות במקום קנסות, אם יפרו את התקנות בפעם הראשונה. מדובר בעבירות על הוראות המהותיות לבטיחות בעבודה באתרי בנייה ובפרט לבטיחות בעבודה בגובה, כגון: העסקת נער בעבודה בגובה ו/או העסקת עובד ללא הדרכה; פגמים וחוסרים בהתקנת פיגומים, אי-אספקת ציוד ואמצעי הגנה בעבודה בגובה ובכלל זה ציוד מגן אישי, אי התקנת אמצעים להגנה מפני נפילה, אי בדיקת קיומם האפשרי של קווי חשמל, מים, גז וכו' בטרם תחילת עבודות חפירה, אי אספקת חומרים להתקנת טפסות, ועוד!
ראו כתבתה בענין של @לי ירון, הבוקר בעיתון "הארץ":
https://www.haaretz.co.il/news/education/.premium-1.4516054?=&ts=_1508222813542
בשבוע שעבר הגשנו ב"קו לעובד" את עמדתנו למשרד העבודה בעניין הטיוטות המוצעות, ובה דרשנו את ביטול המנגנונים המוצעים להפחתת הקנסות ולהתראה המינהלית, כי שני המנגנונים שמוצעים אינם רלוונטיים לתחום עבירות הבטיחות, כך שאין שום הגיון באי-הטלת עיצום כספי או בהפחתתו כאשר עסקינן בעבירות המסכנות את חיי העובדים ואשר רק במזל טרם גרמה הפרתן לתאונת עבודה ואף לגדיעת חייו של עובד או לפציעתו; כמו גם לאור המשאבים המצומצים מאוד של מינהל הבטיחות, התדירות הנמוכה מאוד של ביקורי הפיקוח באתרי בניה (בממוצע פעם אחת כל שנתיים וחצי), לא יהיה ניתן לקדם שינוי משמעותי בתחום הבטיחות בענף, אם לא מנהיגים מדיניות אכיפה נוקשה ובלתי מתפשרת!
"הבעייתיות בכללי ההפחתה היא עצם קיומם. אין סיבה לקבל הנחה על כך שזו הפעם הראשונה שנתפסת מסכן את חיי עובדיך, בדיוק כפי שלא היינו מצפים לקבל הנחות בדו"חות על עבירות נהיגה, כי זו הפעם הראשונה שנתפסת נוהג במהירות מופרזת או שיכור", אמרה עו"ד ניקולא. לדבריה, סכומי הקנסות על עבירות בטיחות — 35 אלף שקלים על סוג אחד של עבירות ו–20 אלף שקלים על סוג אחר של עבירות — נמוכים ממילא. "מעסיק שלא שילם לעובד דמי חופשה שנתית ייקנס, לפי החוק באותו סכום, של 35 אלף שקלים, כמו מעסיק שלא הציב מעקות לפיגומים שימנעו נפילת עובדים", הדגישה עו"ד ניקולא.
לקריאת עמדת קו לעובד במלואה, כפי שהוגשה למשרד העבודה: